Matematickou cestou k technice - Rejthar, Jakub (Jihočeská univerzita, 2020)
Slovo technika můžeme chápat jako zdokonalování lidských dovedností založených na aplikaci přírodních věd. Vyvíjí se postupně stejně úměrně, jako se vyvíjí celé lidstvo. Přinesla řadu odborníků ve všech kategoriích, kteří si vychovali své následovníky, a nebylo o tyto jedince nouze. Postupem času se ukazuje, že těchto "učitelů" začíná ubývat a nástupců je sotva hrstka. Tato práce se zabývá technickými příklady v matematice a jejich využití v praxi. Hlavním cílem je vypracovat řadu zajímavých příkladů formou pracovních listů. Ukážeme si, kde všude matematiku využíváme už na základní škole. Materiály mohou posloužit jako výpomoc všem učitelům matematiky ať už jako námět, či využití v hodinách. Součástí práce jsou i vytvořené pomůcky, které jsou nezbytnou součástí některých úloh. Poslední část je doplněna praktickou ukázkou vypracovaných listů od studentů prvního ročníku střední školy.
Mathematical way to the technique
Keywords: Technika; pracovní list; matematika.; Technique; worksheet; mathematics