Dítě s ADHD v prostředí dětského domova - Klimešová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce "Dítě s ADHD v prostředí dětského domova" si klade za cíl zjistit, jaké zkušenosti mají pracovníci dětského domova s dětmi, kterým byla diagnostikována porucha pozornosti s hyperaktivitou. Práce se skládá ze dvou částí - části praktické a teoretické. V teoretické části jsou popsány příčiny vzniku, diagnostická kritéria a léčba syndromu ADHD. Dále jsou zde popsány jak základní skupiny symptomů, tak i symptomy přidružené. Poslední kapitola teoretické části popisuje zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy. Praktická část je realizována pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pracovníky dětského domova a vlastním pozorováním. Získaná data jsou analyzována metodou "vyložení karet".
Child with ADHD in the Children's Home
Keywords: ADHD; hyperkinetická porucha; dětský domov; dítě; hyperaktivita; impulzivita; porucha pozornosti; ADHD; hyperkinetic disorder; children's home; child; hyperactivity; impulsivity; inattention