Sociální, etické a psychologické aspekty práce s lidmi se schizofrenií - Žižková, Petra (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá duševním onemocněním nazývané schizofrenie. Diplomová práce se skládá ze dvou částí, z části teoretické a praktické. Část teoretická má pět kapitol, v nich se zaměřuji zejména na propojenost oborů sociální práce, psychiatrie, psychologie a etiky. Nejprve popisuji schizofrenii všeobecně - tzn. jak vzniká, příznaky a projevy, diagnostika, průběh a prognóza a možnosti léčby. Dále se zaměřuji na psychiatrické hledisko schizofrenie, sociální hledisko této nemoci a také na Etické kodexy jednotlivých oborů. Praktická část je založena na interpretaci výsledků kvantitativního výzkumu. Jako výzkumnou techniku jsem zvolila dotazník. Cílem dotazníku je zjistit, jaké má dospělá populace všeobecné znalosti o schizofrenii a jaké pohledy na schizofrenii převažují.
Social, ethical and psychological aspects of working with people with schizophrenia
Keywords: Duševní onemocnění; psychóza; schizofrenie; psychiatrie; antipsychotika; etický kodex.; Mental illness; psychosis; schizophrenia; psychiatry; antipsychotics; ethics codes.