Dítě, střed vesmíru? Dětství a jeho proměny v české společnosti v letech 1994-2014 - Podlahová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se bude zabývat fenoménem proměny dětství v České republice v posledním téměř čtvrtstoletí, a to z historicko-antropologické a sociálně-historické perspektivy. První kapitoly budou zaměřeny na proměny rodinného práva a práv dětí po roce 1989, zpracována bude rovněž tematika náhradní rodinné péče. V následujících kapitolách se posléze autorka zaměří na charakteristiku vzdělání a výchovy v rodině coby procesů formujících lidskou osobnost, na proměny rodiny a jejich dopady na vývoj dítěte. Pozornost bude rovněž věnována i specifikám dětského světa, charakteristického oblékáním, hračkami, hrami či odlišným vnímáním světa. Vedle interpretace zákonů, právních předpisů a opatření se stane hlavním východiskem analýza soudobých časopisů o životním stylu (především s tématem mateřství, dětí a výchovy), jejímž cílem bude odhalení hlavních proudů a proměn ve vztahu společnosti k dítěti. Součástí práce bude rovněž dotazníkové šetření. Klíčová slova:
Child, the Center of the Universe? Childhood and its Change in Czech Society (1994-2014)
Keywords: Dítě; dětství; výchova; rodinné právo; mateřství; rodiče; rodina; rodičovská láska; rodinný život; Child; childhood; upbringing; family law; motherhood; parents; family; parental love; family life