Význam vitaminů a minerálních látek ve výživě býků plemene masný simentál - Dvořáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá významem vitaminů a minerálních látek, které patří mezi přídatné látky. Přídatné látky jsou velmi důležité pro správné fungování organismu. Při nedostatku ve výživě dochází ke zhoršení celkového zdravotního stavu a také k metabolickým poruchám. Je nutné udržovat dostatek přídatných látek v potravě a správný poměr minerálních látek. V první části popisuji morfologii trávicí soustavy skotu a funkci jednotlivých částí. Ve druhé části charakterizuji masný skot a jeho výkrm. V poslední části se zabývám výživou masného skotu, rozdělením vitaminů na rozpustné v tucích a ve vodě. Popisuji jednotlivé minerální látky, které se rozdělují na makroprvky, mikroprvky a stopové prvky. V závěru uvádím svůj názor na důležitost přídatných látek ve výživě masného skotu.
The significance of vitamins and minerals in the nutrition of simental beef cattle
Keywords: vitaminy; minerální látky; masný skot; vitamins; minerals; beef cattle