Historicita krále Davida, stav diskuse - Hořicová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá historicitou krále Davida, na kolik biblický Davidův příběh odpovídá starověké realitě. Pomocí archeologických nálezů a současného průzkumu Izraele, probíhající na území od konce 19. stol. n. l., se vědecká obec rozdělená na dva hlavní směry konzervativních maximalistů a liberálních minimalistů snaží objektivně posoudit dobu Davidova Spojeného království. Cílem mé práce je zachytit stav diskuse zástupců vědců a učenců na toto téma. V první části jsou popsány základní pojmy a souvislosti týkající se daného tématu spolu s úvodem do prostudovaných studií a s interpretací biblického Davidova příběhu. Druhou část jsem věnovala výkladu argumentů a postojů autorů publikací, s úhly pohledu na historickou autenticitu Davidova biblického příběhu. V závěru diplomové práce se snažím shrnout celou práci pomocí hlavní dat, souvislosti, a údajů spolu s archeologickými nálezy a vyjádřit své osobní stanovisko.
Historicity of King David, the state of discussion
Keywords: Král David; Spojené království; doba železná; Izrael; Judsko; maximalisté; minimalisté; Stéla z Tel Danu; Méšova stéla; otraka; Jeruzalém.; King David; United Kingdom; Iron Age; Israel; Judea; maximalists; minimalist; Stele from Tel Dan; Stele Mesa; ostraka; Jerusalem.