Low-temperature injury in insect tissues and mechanisms of its repair - Štětina, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Zatímco problematika fyziologických změn, která doprovází chladovou aklimaci hmyzu, byla relativně dobře prozkoumána v periodě před vystavením následnému chladovému stresu, procesům zotavení po vystavení chladovému stresu bylo věnováno mnohem méně pozornosti. K zachycení procesů probíhajících po vystavení chladovému stresu jsem použil širokého spektra technik fyziologických, molekulárně biologických a mikroskopických v larvách dvou druhů drosophilid - mrazově odolné Chymomyza costata a k mrazu náchylné Drosophila melanogaster. Několik útržků důkazů směřuje k narušené funkci mitochondrie v letálně mražených larvách. Mrazuvzdorný fenotyp C. costata si zachovává celistvost mitochondrie i po hlubokém zamražení.
Low-temperature injury in insect tissues and mechanisms of its repair
Keywords: Drosophila melanogaster; Chymomyza costata; diapauza; chladová tolerance; mrazová tolerance; metabolomika; genová exprese; mitochondrie; Drosophila melanogaster; Chymomyza costata; diapause; cold tolerance; freeze tolerance; metabolome; gene expression; mitochondria