Děti v náhradní rodinné péči homosexuálních osob - Fialová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se ve svých kapitolách věnuje především adopci dítěte, a to ne homosexuálním jednotlivcem, tedy tak jak je to nyní v České republice zákonem umožněno, ale adopci registrovaným homosexuálním párem. Klade si za cíl mimo jiné pohlédnout na tuto věc z pozice etiky a morálky, jako obecně přijatým hodnotovým soudům, a také nastolit diskusi proč je adopce umožněna jedinci a ne již dvojici lidí, kteří se rozhodli potvrdit svůj vztah veřejně a oficiálně a tím spíše tedy lidem, kteří se nebáli přiznat svou orientaci. Diplomová práce bere v úvahu nejenom odbornou a filosofickou literaturu, ale opírá se i o veřejnou diskusi, jež je přítomna v mnohých médiích a online komentářích. I toto považuje za důležité při nastolení otázek nutných pro řešení této situace.
Children with surrogate homosexual parents
Keywords: rodina; homoparentalita; náhradní rodinná péče; nejlepší zájem dítěte; práva dítěte; adopce homosexuálními páry; family; homoparentality; surrogate parents´ care; best childś concern; the rights of the child; adoption by homosexual couples