Efektivita využití laserové terapie ve fyzioterapii degenerativních onemocnění - Krytinářová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce je aplikace laserové terapie na degenerativní onemocnění pohybového systému, především osteoartrózy. Práce se zabývá jak podstatou laserové terapie a jejím využitím, tak i celkovou léčbou osteoartrózy. Rozvoj laseroterapie nastal v druhé polovině minulého století. Její účinek se dnes využívá v mnohých oblastech nejen medicínských oborů, ale i ve fyzioterapii. Hlavním cílem práce bylo popsat princip fungování laseru a variant laserové terapie. Dalším cílem bylo zmapovat aplikaci laserové terapie a její účinky na konkrétní onemocnění hybného systému a to osteoartrózy. Osteoartrózou v dnešní době trpí zhruba 10 12 % obyvatel. Je nejen velmi bolestivým onemocněním, ale především limitujícím faktorem pro kvalitní život bez pohybového a režimového omezení. Tato bakalářská práci je rozdělena na 3 základní části. První část teoretická obecná, je věnována objasnění základních pojmů, jako je artróza obecně, gonartróza a laseroterapie. V kapitole, která se lasery zabývá, je popsána jak historie laseru a princip fungování laseru, tak dávkování, přístroje pro aplikaci terapie, biologické účinky laseru a také indikace a kontraindikace této terapie. Druhá část, teoretická speciální, je zaměřená na konkrétní aplikaci laserové terapie na osteoartrózu a nabízí náhled do budoucna laseroterapie. V této části jsou shrnuty vybrané klinické studie, které se zabývají právě tímto zvoleným tématem. Třetí část práce je praktická. V úvodu praktické části bakalářské práce je shrnuta aplikace laserové terapie. Na základě pozorování a sekundární analýzy dat z lékařských předpisů bylo hodnoceno, jakým způsobem je aplikována laserová terapie pacientům s osteoartrózou kolenního kloubu na vybraných pracovištích. Bylo zjištěno, že aplikace probíhá univerzálně, dle daných programů jednotlivých přístrojů. K fyzikální terapii byla lékařem zároveň indikovaná i léčba pohybová a 2 pacientky, které se léčily s gonartrózou v Bertiných lázních Třeboň a na Poliklinice Medipont České Budějovice, byly vybrány jako vhodné probandky a vytvořeny jejich kazuistiky. Terapie probíhala u obou pacientek třikrát týdně po dobu tří až čtyř týdnů a pro vypracování byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Data byla sesbírána formou analýzy dat ze zdravotnické dokumentace, odběru anamnézy, rozhovoru a kineziologického rozboru a zpracována formou kazuistiky. Terapie vycházela z důkladného odebrání anamnézy a kineziologického rozboru, který byl především zaměřen na vyšetření kolenních kloubů. Při výběru fyzioterapeutických postupů se vycházelo z nálezů v kineziologickým rozboru. Terapie byla zvolena dle současného stavu pacientek a volena individuálně, aby splňovala představy pacientek a především, aby v pohybové léčbě pokračovaly i v rámci další domácí terapie. Proto zde byla velmi důležitá edukace a demonstrace možností pro pacientky. Během terapií byla také aplikována terapie laserem. U obou probandek byla terapie úspěšná, především co se týče bolesti. V rámci dlouhodobého terapeutického plánu se očekává další zlepšení nejen bolestí, ale i hybností a funkce. Dle zjištěných dostupných dat by bylo vhodné pokračovat nadále i v laseroterapii, která se stále vyvíjí, avšak popsané účinky jsou více než přesvědčivé.
The efficiency of the usage of laser therapy in the Physiotherapy of the degenerative diseases
Keywords: laserová terapie; gonartróza; degenerativní onemocnění; laser therapy; gonartrhosis; degenerative illnesses