Výživa při onemocnění Acne vulgaris - Liakh, Tetiana (Jihočeská univerzita, 2023)
Acne vulgaris je kožní onemocnění, které může být způsobeno různými faktory včetně vnitřních, jako jsou hormonální změny a genetická náchylnost, a vnějších, jako je stres, znečištění ovzduší a strava. Použití medikamentů bývá často preferovanou léčebnou metodou akné nicméně poslední dobou se klade důraz na využívání pozitivních vlivů stravy a zdravého životního stylu. Konkrétní složky stravy, jako jsou vitamín D, zinek a omega-3 mastné kyseliny mohou být prospěšné pro snižování zánětlivých reakcí a zlepšování stavu akné. Existují také náznaky toho, že konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem může být přínosná. Nicméně stále není úplně jasné, jaký vliv má konzumace mléka a čokolády na akné. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat vliv výživy na akné a také zjistit, zda konzumace určitých potravin spojených s tvorbou akné má pozitivní či negativní vliv na pleť. Výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí dotazníků se zaměřením na osoby s diagnostikovaným onemocnění Acne vulgaris ve věku 18-25 let. Z výsledků našeho výzkumu vyplynulo, že strava má určitý dopad na projevy akné. Téměř u 3/4 respondentů některé složky potravy vyvolávají do určité míry zhoršení pleti. Nejčastěji u respondentů dochází ke zhoršení aknózních lézi po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem, čokolády a alkoholu. Avšak nebyla zjištěná velká souvislost mezi akné a příjmem mléka a mléčných výrobků. V našem výzkumu se rovněž ukázalo, že u více než 3/4 respondentů se stres podílí na zhoršení stavu akné, což může být spojeno se změnami stravovacích návyků v období stresu. Dále bylo také odhaleno, že více než 1/2 respondentů s akné neužívá doplňky stravy obsahující vitamin D, zinek a omega-3 mastné kyseliny. Kromě toho více než 1/3 respondentů má tendenci vyřazovat některé potraviny ze svého jídelníčku kvůli zlepšení stavu akné po jejich vyloučení. Je důležité si uvědomit, že každý organismus reaguje na stravu individuálně aže strava není jediným faktorem ovlivňujícím akné. Nicméně dodržování zásad zdravého stravování může pomoci snížit projevy akné a přispět k celkovému zdraví pokožky.
Nutrition in Acne vulgaris
Keywords: Acne vulgaris; akné a výživa; akné; potraviny; doplňky stravy; stres; Acne vulgaris; acne and nutrition; acne; foods; dietary supplements; stress