Mykorhizní symbióza u druhu Plantago lanceolata na stanovištích s různou vlhkostí a nabídkou živin - Lokvencová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Arbuskulární mykorhizní symbióza u semenáčků a u dospělých rostlin druhu Plantago lanceolata byla zkoumána na dvaceti lokalitách s různou půdní vlhkostí a nabídkou živin. Na každé lokalitě byly založeny dvě plochy kontrolní a dvě se zásahem hnojení. Mykorhizní infekce u semenáčků byla vyšší na kontrolních plochách, ale intenzita mykorhizní u dospělých jitrocelů nebyla ovlivněna přihnojením. Relativní arbuskulární infekce u dospělých jitrocelů se snižovala se zvyšujícím se poměrem C/N v půdě. Mykorhizní infekce v kořenech byla rozpoznávána do čtyř morfotypů - Acaulospora, Glomus, Scutellospora, fyne endophyte.
Mycorrhizal symbiosis of Plantago lanceolata at locations with differing moisture and nutrient availability
Keywords: AMF; vlhkost půdy; plantago lanceolata; hnojení; AMF; Plantago lanceolata; moisture