Analýza rizik na katastrálním území obce Ledenice - Vazač, Daniel (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se věnuje možnostem mapování rizik na katastrálním území obce Ledenice. Práce je rozvržena do tří základních částí. První teoretickou část tvoří definice nejdůležitější pojmů, dále je zde popsána koordinace činnosti složek, bezpečnostní systém ČR, základní krizová dokumentace, metody využívané k analýze a hodnocení rizik. V následující části diplomové práce se zabývám samotnou metodikou výzkumu. Konkrétně se jedná o metodiku mapování rizik vyvinutou Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje na základě metodiky doporučené Evropskou unií, tento proces je zaměřen na katastrální území obce Ledenice. Dále jsou zde stanovena základní kartografická pravidla (měřítko, obsah a legenda mapy, použité barvy), které byla v práci použita. Metodická část je také zabývá základními rovnicemi a koeficienty pro výpočet míry rizika a zranitelnosti, které jsou nutné pro stanovení mapy nebezpečí a mapy zranitelnosti. Čtvrtá část práce je zaměřena na samotnou tvorbu map. Je zde charakterizována obec Ledenice, mapy nebezpečí a objektů zranitelnosti, které se nacházejí na katastrálním území obce. Výsledkem diplomové práce je mapa kumulovaného rizika katastrálního území obce Ledenice. Nechybí její krátký popis a následné zodpovězení výzkumné otázky. Tato práce může posloužit jako pomocný soubor metodických informací k tvorbě map kumulovaných rizik s využitím v krizovém řízení a územním plánování.
Risk analysis in the cadastral territory of the municipality of Ledenice
Keywords: analýza rizik; mapování rizik; mapa nebezpečí; mapa zranitelnosti; Risk analysis; risk mapping; hazard map; vulnerability map