Interpretace druhé světové války v románech poúnorových exulantů - Oblak a valčík Ferdinanda Peroutky a Dvorní šašci Viktora Fischla - Jedlička, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá intepretací románů Oblak a valčík a Dvorní šašci od Ferdinanda Peroutky a Viktora Fischla. Na texty je nahlíženo skrze metodologii opřenou o díla Paula Ricoeura Čas a vyprávění a O sobě samém jako o jiném a Haydna Whitea Tropika diskursu a Metahistorie. Interpretace se soustřeďuje zejména na reprezentaci postav obětí druhé světové války, respektive holokaustu. Poslední kapitola je věnována zařazení interpretovaných děl do kontextu české exilové literatury a vztažení autorských strategií těchto děl k sociopolitickému myšlení jejich autorů.
Interpretation of WWII in Novels of Authors in Exile after February 1948 - Oblak a valčík of Ferdinand Peroutka and Dvorní šašci of Viktor Fischl
Keywords: Oblak a Valčík; Dvorní šašci; Ferdinand Peroutka; Viktor Fischl; Paul Ricoeur; Hayden White; druhá světová válka; holokaust; Oblak a Valčík; Dvorní šašci; Ferdinand Peroutka; Viktor Fischl; Paul Ricoeur; Hayden White; Second World War; Holocaust