Vývoj mamografického screeningu v České republice - Krejčí, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné době představuje karcinom prsu nejčastější nádorové onemocnění žen v České republice. V září 2002 byl v České republice oficiálně zaveden celoplošný mamografický screening, jehož význam spočívá v pravidelném a preventivním mamografickém vyšetřování žen za účelem včasné detekce nádorového onemocnění i v případech, kdy ženy ještě netrpí žádnými příznaky ani potížemi. Hlavním úkolem mamografického vyšetření je potvrdit nebo vyvrátit malignitu a při maligním onemocnění prsu zachytit onemocnění v časné fázi. Psaní této bakalářské práce bylo zaměřeno na vývoj mamografického screeningu v České republice, ale zároveň bylo zaměřeno i na počty mamografických vyšetření, na počty zachycených karcinomů, ať už jde o celkový počet zachycených karcinomů nebo o počet karcinomů zachycených pouze v rámci mamografického screeningu a také na počet samoplátkyň.Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit, který lékař nejčastěji odesílá pacientky k mamografickému screeningu ? zda praktický lékař či gynekolog. Tyto údaje byly zjišťovány ze screeningového centra Mamografie Havlíčkův Brod. Druhým cílem bylo zanalyzovat počet a nejčastější důvody pacientek, které jsou vyšetřeny na vlastní žádost. Sbírání dat bylo provedeno dotazníkovou metodou a bylo provedeno šedesáti ženám, z toho třiceti ženám na poliklinice Medipont s.r.o. a třiceti ženám na pracovišti Mamografie Havlíčkův Brod. Dotazník vyplňovaly jak ženy, které jsou mladší 40 let a podstoupily vyšetření ultrazvukem, tak i ženy, které splňují minimální věkovou hranici 40 let a byly vyšetřeny mamografem. Do dotazníku vyplňovaly ženy datum, kraj, věk a důvod, proč jsou samoplátkyněmi mamografického nebo ultrazvukového vyšetření. Hypotéza, že počet mamografických vyšetření na vlastní žádost pacientky (samoplátkyně) stoupá, byla potvrzena. Data byla sbírána ze screeningového centra Mamografie Havlíčkův Brod. Ze zpracovaných výsledků v této práci je tedy patrné, že od roku 2002, kdy začal probíhat Národní program screeningu karcinomu prsu, došlo k obrovskému vývoji mamografického screeningu v České republice. Mamografický screening podstupuje stále více žen a i přes zvyšující se incidenci onemocnění zůstává mortalita stabilní, což svědčí o tom, že na pokročilost onemocnění má drtivý a velice kladný dopad program mamografického screeningu.
Development of the mammographic screening in the Czech Republic
Keywords: intervenční výkony; karcinom prsu; mamma; mamodiagnostika; mamografie; screening; interventional techniques; breast carcinoma; mamma; breast radiologists; mammography; screening