Posouzení pěstování energetických plodin z hlediska eroze - Poláková, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit, jak energetické plodiny ovlivňují erozní jevy, následně určit vhodnou alternativní plodinu, která má protierozní schopnosti. Podrobněji je vyhodnocena lokalita Třeboňska, jako osevní plochy vhodné pro fytoenergetiku a výrobu bioplynu. Dále byl zkoumán provoz zemědělské bioplynové stanice, která používá biomasu jako vstup pro výrobu bioplynu. Z vypočtených hodnot pomocí univerzální rovnice dle Wischmeiera a Smithe byly určeny plodiny způsobující značnou erozi. Následně jsou vypočtené hodnoty vztaženy na lokality celého Jihočeského kraje. Díky univerzální rovnici je možné najít alternativní plodiny, které působí protierozně a zároveň jsou vhodné pro výrobu bioplynu.
Assessment of energy crop cultivation in terms of erosion
Keywords: eroze; energetické plodiny; bioplyn; ztráta půdy vodní erozí dle Wishmeiera a Smithe; alternativní energetické plodiny; erosion; energy crops; biogas; soil loss by water erosion and Wishmeiera Smith; alternative energy crops