Optimalizace procesu nákupu ve vybrané organizaci (příspěvkové organizaci) - Grmelová, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá procesem nákupu, zejména nákupem pohonných hmot, ve vybrané příspěvkové organizaci. V práci jsou využívány metody BPMN procesní diagramy, finanční analýzy, popisy a komparace a vícekriteriální analýzy, v rámci které je využita metoda bodovací, metoda váženého součtu (WSA) a metoda TOPSIS. Pro práci byla využita data primární a sekundární. Primární data byla získána z rozhovorů s odpovědnými zaměstnanci a náměstky, interního programu SOFT-PC, Altus portálu, interních analýz obchodního útvaru, interních dat zasílaných firmou XY, systému veřejných zakázek organizace a jednáních s firmou AD zastupující organizaci pro burzovní obchodování na Českomoravské komoditní burze. Sekundární data pocházela z webového portálu Kraje Vysočina a Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, p.o. Zjištěny byly nedostatky v interním předpisu týkající se oblasti nákupu, Směrnici 34/2010 O oběhu účetních dokladů, v potenciálním odcizení či manipulaci s množstvím motorové nafty v benkalorech. Dále bylo zjištěno, že nákup motorové nafty přes ČMKB je dražší, administrativně náročnější a časově delší. Závěrem byla organizaci doporučena náprava jednotlivých nedostatků, a především byla provedena vícekriteriální analýza při výběru dodavatele pro nákup PHM.
Optimization of the purchasing process in the selection of the company (state-funded institution)
Keywords: Příspěvkova organizace; nákup; veřejné zakázky; pohonné hmoty; JEL classification; state-funded institution; purchase; public procurement; fuel; JEL classification