Sociální situace obyvatel sociálně vyloučené lokality v Náchodě - Bidlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Sociálně vyloučené lokality se nachází po celé České republice. Jedná se o celé čtvrtě, domy nebo ulice, které se zpravidla nachází na okraji města, kde hrozí symbolické, prostorové, kulturní, ekonomické a sociální vyloučení. Obyvatelé sociálně vyloučených lokalit zpravidla mají dluhy vůči městu, proto byli do lokality přestěhováni. Problémové oblasti, které se často v sociálně vyloučených lokalitách vyskytují jsou nedostatečné vzdělání, vysoká míra nezaměstnanosti, finanční problémy, zvýšený výskyt sociálně patologických jevů. Na základě zjištěných faktů mohou být případně doporučeny sociální služby, které zde v současné době chybí. Zároveň by výsledky této práce mohly sloužit sociálním pracovníkům jako bližší zmapování sociální situace dané lokality.
Social Situation in Selected Social Precluded Locality of Náchod
Keywords: Sociální vyloučení; sociálně vyloučená lokalita; sociálně vyloučená lokalita Kuba v Náchodě; sociální situace obyvatel sociálně vyloučených lokalit; Social exclusion; socially excluded locality; socially excluded locality Kuba in Náchod; social situation of inhabitants in socially excluded localities