Optimalizace tvorby rolí pomocí RBAC modelu - Klíma, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je vytvoření algoritmu pro optimalizaci tvorby rolí pomocí RBAC modelu. Teoretická část diplomové práce je zaměřena na analýzu RBAC modelu a možností, které existují pro vytváření rolí a jejich optimalizaci. Praktická část se zabývá vývojem vlastního algoritmu, který umožňuje optimalizaci stávajícího či nově vznikajícího RBAC modelu dle zadaných parametrů. Tento algoritmus je implementován v programovacím jazyku Java a staví na Role Optimalizačním Procesním Modelu (ROPM). V poslední části práce je ukázán průchod algoritmu pro ukázková data společně s jednotlivými operacemi a jeho výstupem, který generuje výsledný RBAC model podle zadaných parametrů. V práci jsou taktéž uvedeny možnosti rozšíření algoritmu, společně s jinými přístupy k optimalizaci tvorby rolí a konceptem mapování RBAC modelu na matematické a programové řešení.
Role optimization using RBAC model
Keywords: optimalizace tvorby rolí; RBAC model; role mining; data mining; identity management; java programování; algoritmus pro optimalizaci rolí; role optimization; RBAC model; role mining; data mining; identity management; java programming; role optimization algorithm