Hodnocení užitkovosti přeštického černostrakatého prasete - Janečková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce bylo zhodnotit reprodukční užitkové vlastnosti prasnic přeštického černostrakatého prasete základního stáda respektive plemenného jádra chovaného v družstvu Mladotice a tyto ukazatele srovnat s ostatními chovy v České republice. Hlavními znaky byly počet všech narozených selat, počet živě narozených selat, počet dochovaných selat a mléčnost v 21 dnech věku selat. Zvláštní pozornost byla věnována liniovému zastoupení plemeníků. V práci je popsána charakteristika přeštického černostrakatého prasete s poukazem na jeho typickém plemenné znaky, jako jsou klopené ucho a typické černostrakaté zbarvení bez vymezení tělesných partií pro bílou a černou barvu. Dále je v práci uveden vznik plemene s následným procesem regenerace přeštického prasete, při které byla použita plemena mirgorodské, livenské, wessex saddleback a essex. Proces regenerace měl za následek založení linií Aron, Vojta, Střelák, Filip, Ríša, Flak, Silar a Titus. Po regeneraci následovalo zušlechťování a to zejména plemenem pietrain. Dále je v práci popsána užitkovost přeštického prasete. U reprodukční užitkovosti je věnována pozornost výborným mateřským vlastnostem, u produkčních pak kvalitě svaloviny. V práci je uvedeno uchování genetických zdrojů se shrnutím početních stavů přeštického černostrakatého prasete v České republice od roku 2002 až do roku 2014.
Evaluated the utility of prestice black-pied pig
Keywords: prase; přeštické černostrakaté plemeno; užitkovost; reprodukce; pig; prestice black-pied breed; utility; reproduction