Cesta k přijetí dítěte do náhradní rodinné péče - Trávníčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem bakalářské práce je náhradní rodinná péče, konkrétně ta oblast, která předchází přijetí dítěte do náhradní rodinné péče tedy celý proces zprostředkování. Teoretická část práce je pojata jako průvodce pro budoucí osvojitele a pěstouny, tedy pro ty, kteří učiní to nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě a přijmou "cizí" dítě za své. V úvodní části se věnuji náhradní rodinné péči obecně, druhá část je věnována dětem indikovaným do náhradní rodinné péče a třetí část se zaměřuje na samotný proces zprostředkování. Na tuto část práce navazuje výzkumná část, kde jsou uvedeny polostrukturované rozhovory s aktuálními žadateli a rodiči, kteří již mají proces zprostředkování za sebou. Cílem práce je porovnat názory obou dotazovaných skupin a nalézt odpovědi na stanovené výzkumné otázky. Mimo jiné na to, jaké změny v procesu by uvítali.
The path of acceptation a child to the foster care
Keywords: Náhradní rodinná péče; osvojení; děti; žadatelé; proces zprostředkování.; Family surrogate care; adoption; children; applicants; process of mediation.