Děti a rodiče v rozvodu - Pařilová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá dětmi a rodiči v rozvodu. Cílem práce je identifikovat, jaké nesnáze prožívali mladí dospělí v době rozvodu rodičů, kdy byly dětmi (mladší školní věk). Teoretická část je dělena do dvou kapitol a zabývá se manželstvím, rodinou a jejími funkcemi. Ve druhé kapitole je v souladu s odbornou literaturou popsán rozvod, rozvodovost v České republice a její příčiny, dále dopady rozvodu na rodiče a na děti a také role sociálního pracovníka v této oblasti. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum a data, která byla sebrána za pomoci metody dotazování. Polostrukturovaný rozhovor byl realizován se šesti informanty, kteří mají ze svého dětství osobní zkušenost s rozvodem rodičů. Data byla zpracována prostřednictvím otevřeného kódování a zpracováním těchto kódů a kategorií bylo možné zodpovědět výzkumné otázky práce. Těmi bylo jednak identifikovat nesnáze, se kterými se informanti setkali, a jednak zjistit, kde a u koho nacházeli sociální oporu během rozvodu a v době po něm.
Children and parents in divorce
Keywords: rozvod; děti; rodiče; manželství; sociální opora; divorce; children; parents; marriage; social support