Historický vývoj venkovských sídel ve zvolených regionech České republiky - Perná, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Historický kontext utváření našeho venkova je pro jeho dnešní obraz důležitým ukazatelem. Cílem této práce je podat ucelený pohled na tuto problematiku, a to především objasněním zásadních historických mezníků a dalších faktorů, které sehrály při vývoji podstatnou roli. Práce se zabývá vazbami mezi jednotlivými hledisky s ohledem na historický kontext, stavební dovednosti, sociální cítění a intelektuální úroveň obyvatelstva. Tato hlediska dala základ dnes známému uspořádání venkovských sídel.
Historical development of rural municipalities in the selected regions of the Czech Republic
Keywords: Vývoj osídlení; venkovské sídlo; půdorys; plužina; uspořádání dvora; způsoby hospodaření; zeleň; architektura oblasti Čech.; Settlement development; rural municipality; parcel plan; arrangement of estates and yard; types of farming; green vegetation; Bohemian´s architecture.