Homosexuální páry a jejich pohled na náhradní rodinnou péči - Kamenská, Aneta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce nese název "Homosexuální páry a jejich pohled na náhradní rodinnou péči". V teoretické části se práce zabývá homosexualitou a rodinou. Nejprve je tedy v práci popsán pojem homosexualita a vývoj homosexuální identity. Je zde také věnován prostor různým aspektům homosexuality. Poté je pozornost zaměřena na současnou společnost a její názory na danou problematiku. V kapitole zaměřující se na rodinu je nejprve popsána rodina, poté je charakterizována náhradní rodinná péče a náhradní rodinná péče u homosexuálních párů. Vpraktické části práce je cílem identifikovat vhodné podmínky pro růst míry využívání náhradní rodinné péče homosexuálními páry, zpohledu zainteresovaných jedinců. Pro výzkumnou část bakalářské práce byl zvolen kvalitativní výzkum. Sběr dat byl realizován prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů. Výzkumný soubor tvořilo šest homosexuálních párů. Cílem práce je identifikovat vhodné podmínky pro růst míry využívání náhradní rodinné péče homosexuálními páry, z pohledu zainteresovaných jedinců. Na daný cíl navazuje výzkumná otázka: Co by podle Vás bylo třeba udělat proto, aby se zvýšil zájem o přijetí dítěte do náhradní rodinné péče? Výsledky výzkumu vyjadřují, že v současné době jsou komunikační partneři s jejich pozicí v České republice vcelku spokojeni, ale situace dle nich není zcela bezproblémová. Stále musí čelit předsudkům, urážkám a výhružkám, a to od majoritní populace. Dále z výzkumu vyplynuly velmi podobné názory na výchovu dětí. Většina z nich by se chtěla v budoucnu stát rodiči. I když někteří z nich cítí různé překážky, proč tomu tak není. Mezi tyto překážky se řadí nedostatek času, vnitřní bariéry, nedostatek prostředků atd. Většina kom. partnerů má také podobný náhled na náhradní rodinnou péči. Komunikační partneři se domnívají, že by měli mít možnost adoptovat dítě či jej získat do pěstounské péče jako pár. Přitom bylo zjištěno, že v současné době jen jeden pár, z dotazovaných kom. partnerů, vychovává dítě. Od všech dotázaných bylo zjištěno, že homosexuálové dokáží dítě vychovat stejně dobře, jako běžné rodiny. Především se tedy domnívají, že dokáží dětem dát dostatečný citový základ pro další správný vývoj dítěte. Dále byly v rámci výzkumu identifikovány různé podněty, které by vedly ke zlepšení situace v oblasti náhradní rodinné péče a přispěly by ke snížení počtu dětí v ústavní péči. Nejdůležitější změnou by mělo být zrovnoprávnění manželství a registrovaného partnerství.
Homosexual couples and their view on surrogate family care
Keywords: Homosexuální pár; homosexualita; náhradní rodinná péče; osvojení; pěstounství; Homosexual couple; homosexuality; surrogate family care; adoption; fostering