Duchovní správa jindřichohradeckého proboštství v letech 1840 - 1918 - Šimková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá duchovní správou jindřichohradeckého proboštství v letech 1840 - 1918. Krátce popisuje dějiny města Jindřichův Hradec, vznik proboštství a jeho duchovní správu do roku 1840. Následuje vhled do kontextu církevních dějin v uvedené době. Nejobsáhlejší část práce pak tvoří chronologicky seřazené životopisy úřadujících proboštů v letech 1840 - 1918. Cílem je přiblížit a popsat duchovní správu a život jindřichohradecké farní obce. Pohled na významné osobnosti z řad proboštů ukazuje význam tohoto úřadu, důležité události a celkový profil duchovních správců farnosti. Potvrzuje se, že význam jindřichohradeckých proboštů vysoce převyšoval běžné správce farností
The Spiritual Administration of Provostship in Jindřichův Hradec between 1840 - 1918
Keywords: Jindřichův Hradec; dějiny města; duchovní správa; jindřichohradecké proboštství; rok 1840 {--} 1918; církevní dějiny; probošti v letech 1840 {--} 1918 (životopisná data; instalace proboštů; duchovní; sociální a literární činnost); Juhn; Weeber; Zátka; Vrzák; Turner; Platzer; Hoffmann; Jirák; Cába; Rendl; spolky; nadace; Jindřichův Hradec; history of the town; church administration; provostship in Jindřichův Hradec in the years 1840 - 1918; church history; provosts from 1840 till 1918 (biographical data; installation of provosts; spiritual; social and literary activities); Juhn; Weeber; Zátka; Vrzák; Turner; Platzer; Hoffmann; Jirák; Cába; Rendl; associations; foundations