Evakuační opatření se zaměřením na možnosti využití lezecké techniky - Ježek, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
V této bakalářské práci jsou zpracovány metody a postupy evakuace s možností využití lezecké techniky u Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje. V současném stavu jsou vyjmenovány a porovnány jednotlivé typy evakuací, se kterými se hasiči setkávají. Dále jsou zde vyjmenovány a popsány nejvýznamnější činitelé a rizika ovlivňující evakuaci, složení a vybavení lezeckých družstev a skupin a jejich spolupráce v IZS. V další části práce je dotazníkové šetření, z něhož jsou vytěžovány znalosti evakuace a lezecké techniky a také tři simulované zásahy ve výšce a nad volnou hloubkou, z nichž je vytvořen metodický list týkající se problematiky evakuace s možností využití lezecké techniky.
Evacuation Precautions Focused on the Possibilities of Climbing Technique Use
Keywords: Integrovaný záchranný systém; výška; lezecká skupina; lezecké družstvo; evakuace; práce ve výšce a nad volnou hloubkou; Integrated rescue system; Height; Climbing group; Climbing team; Evacuation; Action in height and over the free depth