Vodní prostředí jako modelový ekosystém v environmentální výchově v MŠ. - Borovková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce byla zaměřena na nepostradatelný význam zapojování environmentální výchovy v předškolním vzdělávání. Cílem této bakalářské práce bylo sestavit vhodný integrovaný vzdělávací program na téma Vodní prostředí kolem nás, jehož úkolem bylo seznámit děti s poznatky, jaký je význam vody pro život živočichů - jak jsou na ni vázáni, jak se v prostředí pohybují nebo jak jsou mu přizpůsobeny, a to jak sladkovodní, tak mořští živočichové. Integrovaný vzdělávací program v délce tří týdnů byl poté ověřen v praxi, včetně všech jeho uvedených činností s vodní tématikou, které byly navrženy s ohledem k věkovým kategoriím dětí a odpovídaly Rámcovému vzdělávacímu programu pro předškolní vzdělávání. Vodní ekosystém představuje možnost, jak dětem ukázat vazbu organismů na prostředí, která u jiných ekosystémů není pro žáky mateřských škol tak zřejmá, například zřízením školního akvária.
Water environment as a model ecosystem in preschool environmental education.
Keywords: environmentální výchova; vodní prostředí; předškolní vzdělávání; školní akvárium; voda; environmental education; water environment; prescholl education; scholl aqarium; water