Resortní bezpečnostní cíle - Lysáková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Abstrakt Cíl práce: Cílem předkládané studie je popsat zásady bezpečné identifikace pacientů sestrou a používání léčivých přípravků s vyšší mírou rizika. Dalším cílem je definovat postupy pro prevenci záměny výkonu, lokalizace nebo pacienta na operačním sále a charakterizovat postupy hygieny rukou při poskytování zdravotní péče. Následujícím cílem je popsat program prevence, redukce pádů a dekubitů u hospitalizovaných pacientů. Poslední cíl je zaměřen na ústní a telefonickou ordinaci léků a hlášení výsledků vyšetření pacienta a na postup předávání pacientů. V souvislosti s těmito cíli bylo stanoveno osm výzkumných otázek. Způsob dosažení cíle: Pro naplnění cílů práce byla zvolena kvalitativní výzkumná metoda, která byla realizována prostřednictvím hloubkových rozhovorů. Pro výběr komunikačních partnerů byla zvolena metoda záměrného výběru. Výzkumné šetření probíhalo ve třech vybraných nemocnicích v Jihočeském kraji. Anonymního dotazování se zúčastnilo celkem 20 komunikačních partnerek. Hloubkové rozhovory byly prováděny s hlavní sestrou, manažerkou a manažerem kvality, perioperačními sestrami, sestrami z interního a neurologického oddělení a oddělení následné péče. Vědecké přínosy práce: Výzkumná studie se zabývá aktuální problematikou bezpečnosti hospitalizovaných pacientů. Vědecké výsledky výzkumného šetření jsou určeny pro odbornou i laickou veřejnost. Výzkumná studie by mohla být podnětem pro management nemocnic v rámci zdokonalování systému poskytování bezpečné péče. Získané poznatky a závěry: Hospitalizace pacienta v nemocnici představuje pro pacienta vždy riziko. Z hlediska minimalizování nežádoucích událostí a poškození pacienta musí zdravotnický personál bezpečně identifikovat pacienta, bezpečně používat riziková léčiva, předcházet nežádoucím událostem při operačních výkonech, dodržovat hygienu rukou a bariérové ošetřovatelské techniky. Zároveň musí zdravotnický personál správně postupovat při ústní nebo telefonické ordinaci léků a hlášení výsledků vyšetření pacienta a také při předávání pacientů. Dále je v zájmu zdravotnických pracovníků minimalizovat riziko pádu a předcházet vzniku dekubitů u hospitalizovaných pacientů.
Departmental safety objectives
Keywords: bezpečnost pacientů; management; ošetřovatelská péče; resortní bezpečnostní cíle; patient safety; management; nursing care; departmental safety objectives