Přístupy k smrti a k pohřbívání v různých historických epochách lidstva - Půbalová, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce ‚qPřístupy k smrti a k pohřbívání v různých historických epochách lidstva se zabývá pohledem na smrt v myšlenkových koncepcích v průběhu dějin. Otázkou smyslu života a smrti se lidé zabývají celé věky. Je to jedna z nejstarších, nejtěžších a nejzákladnějších otázek, které si klademe. Smrt můžeme promýšlet ve dvou rovinách: obecné a osobní. Chápání smrti se v průběhu dějin vyvíjelo. Diplomová práce sleduje, čím bylo ovlivněno a jak je možné, že dnes se pro nás téma vlastní smrti stalo tabu, i když masmédia nás zahlcují smrtí cizí. Pro pochopení se obrací do historie. Z metodologického hlediska sleduje časovou linii, rozděluje dějiny na starověk, středověk a novověk, a také na horizontální linii sledující jednotlivé národy a myšlenkové směry.
The View of the Death in the Thought Conceptions in the Course of History
Keywords: Dějiny kulturní; smrt na úsvitu dějin; náboženství; lidová kultura; rituály; smrt; starověk; starověké despocie; orient; antika; kulturní a filosofické směry; ranný; vrcholný a pozdní středověk; novověk; starověký Řím; starověké Řecko; Hunové; Germáni; Slované; renesance; nacismus; genocida; trest smrti; smrt v umění; postoj římskokatolické církve k umírání a ke smrti; History cultural; death on daybreak in history; religion; the folk culture; rituals; death; ancient world and ancient despotism; orient; antique; cultural and philosopher directions; the early; peak and late Middle Ages; modern period; ancient Rome; ancient Greece; Hunove; Germanic; Slav; Renaissance; Nazism; genocide; capital punishment; death in art; the view of Roman Catholic Church to dying and to death.