Kostní traumatologie - Doležalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je ?Kostní traumatologie?, která se ve zdravotnických zařízeních České republiky řadí na přední místa diagnostiky díky skiagrafii. V medicíně současné doby se využívají stále nové technologie. Jedná-li se o konvenční radiologii, její největší rozmach nastal počátkem 20. století, kdy bylo objeveno nové záření X (rentgenové záření). Právě díky tomuto objevu nastartovala éra stále se vyvíjejících nových postupů pro diagnostiku. Teoretická část práce se zabývá anatomií kosti společně s traumatologií. Dále je zde část věnována základním faktům o rentgenovém záření. V práci je také popsána skiagrafie, ve které se více zabývám problematikou filmového materiálu a digitální radiologie. V nemocnicích a na většině RTG pracovištích se totiž stále více setkáváme s digitalizací systému a přechodu z filmového materiálu na různé detektory (zesilovač obrazu, polovodičové detektory, paměťové fólie apod.,). Cílem práce je analyzovat podíl skiagrafie kostní traumatologie v jednotlivých věkových skupinách. Hypotézy bakalářské práce byly zformulovány takto: Na radiodiagnostických odděleních převažuje skiagrafie osového skeletu nad ostatní skiagrafickou diagnostikou (měkké tkáně- plíce, srdce, břicho). Nejpočetnější skupinou vyšetřovaných jsou děti do 15 let. Praktická část práce poskytuje informace týkající se především počtů skiagrafických vyšetření provedených na RTG pracovišti v Týně nad Vltavou v letech 2009-2011. Tato vyšetření se týkala kostí, ale i měkkých tkání (srdce, plíce, břicho). Data byla zjištěna z provozních deníků a počítačového systému. V práci byli porovnáváni pacienti v jednotlivých věkových skupinách: - v počtu skiagrafických vyšetření za sledovaná období (rok 2009-2011) - v počtu skiagraficky vyšetřených jednotlivých oblastí lidského těla (srdce+plíce, páteř, dolní končetina, horní končetina, lebka, žebra+kost hrudní a břicho). Dále byla zpracována data získána z internetového portálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR). Porovnána byla vyšetření pomocí zobrazovacích metod v České republice a Jihočeském kraji a dále počet skiagraficky vyšetřených jednotlivých oblastí lidského těla (hrudník, dolní končetina, horní končetina, páteř, kostní radiologie a břicho) v Jihočeském kraji pro rok 2009-2011. Všechna získaná data jsem zpracovala do jednotlivých grafů, nacházející se v kapitole ?Kvantitativní výzkum?. V kapitole ?Diskuze? jsou popsány jednotlivé grafy, které jsou doplněny mými osobními domněnkami a názory radiologického asistenta z RTG pracoviště v Týně nad Vltavou. Výsledky práce dokazují, že cíl práce byl splněn. Stanovená hypotéza č. 1: na radiodiagnostických pracovištích převažuje skiagrafie osového skeletu nad ostatní skiagrafickou diagnostikou (měkké tkáně- srdce, plíce, břicho), se potvrdila, avšak hypotéza č. 2: nejpočetnější skupinou vyšetřovaných jsou děti do 15 let, se potvrdit nepodařila. V kapitole ?Závěr? jsem shrnula výsledky práce, které poslouží na RTG pracovišti v Týně nad Vltavou, jako doplňující statistický materiál s podrobnější strukturou. Část teoretická může být použita jako výukový materiál nejen pro obor radiologický asistent.
Bone traumatology
Keywords: Kost; rentgenové záření; skiagrafie; traumatologie.; Bone; X-rays; skiagraphy; traumatology