Řada nešťastných příhod Lemony Snicketa a Harry Potter Joanne Rowlingové jako příklady současné angloamerické morální fantasy - Franková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá interpretací příběhu s názvem Řada nešťastných příhod (Series of Unfortunate Events) amerického autora Lemony Snicketa a Harryho Pottera anglické spisovatelky Joanne K. Rowlingové. Při rozboru bylo přihlédnuto k morálním a etickým aspektům jednotlivých motivů a symbolů, a k významu lidských hodnot v jednání konkrétních postav. Vlastnosti jednotlivých protagonistů byly analyzovány v souvislosti s šířením dobra a zla, a jejich vlivem na dětského čtenáře. Nejdůležitějším hlediskem bylo konání dobra podle zásad Lévinasovy etiky, přičemž za nejvyšší morální hodnotu je považováno sebeobětování hrdinů.
Lemony Snicket´s Series of Unfortunate Events and Joanne Rowling´s Harry Potter as Examples of Contemporary Anglo-American Moral Fantasy
Keywords: fantasy; morální fantasy; gotická literatura; literatura pro děti a mládež; Harry Potter; J. K. Rowling; Řada nešťastných příhod; Lemony Snicket; morální hodnoty; otázka dobra a zla; etika; význam volby; fantasy; moral fantasy; Gothic literature; children´s literature; Harry Potter; J. K. Rowling; Series of Unfortunate Events; Lemony Snicket; moral values; question of good and evil; etics; question of choice