Drama v didaktice literární výchovy na 2. stupni ZŠ - Raichlová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2017)
Předkládaná diplomová práce se zabývá výukou dramatu v hodinách literární výchovy na 2. stupni základní školy. Teoretická část se zabývá tím, co je literární a dramatická výchova, jaké jsou jejich cíle ve výuce a jakými metodami můžeme těchto cílů dosáhnout. Dále se zabývá tím, co je drama, jaké jsou jeho prvky nebo dějiny. Ve druhé, praktické části práce se věnujeme čítankám a tomu, jak se v nich odráží daná problematika. Uvádíme metody programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení, které pak využíváme v konkrétních přípravách hodin, které i vyhodnocujeme podle toho, jak se ve skutečnosti povedly nebo nepovedly při samotné výuce.
Drama in the Didactics of Literary Education at the Upper Primary School
Keywords: drama; literární výchova; 2. stupeň ZŠ; dramatická výchova; Čtením a psaním ke kritickému myšlení; čítanky; drama; literary education; Upper Primary School; dramatic education; By Reading and Writing to Critical Thinking; reading-books