Nejčastější onemocnění včel chovaných v ČR - Durčanský, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá nejčastějšími onemocněními včel chovaných v ČR. Hlavní pozornost je věnována roztoči Varroa destructor. U jednotlivých chorob a nákaz plodu i dospělých včel jsem se zaměřil na příčiny vzniku nemocí neinfekčního původu, kde se zajímám o průběh a případné řešení. Dále popisuji infekční choroby, které mohou být původu virového, bakteriálního, houbového a parazitárního. Zde se zabývám problematikou popisu původce, klinických příznaků, průběhu nemoci, šířením, způsoby léčby a možnou prevencí.
The most common diseases of bees keeped in Czech Republic
Keywords: včela medonosná; Varroa destructor; mor včelího plodu; honey bee; Varroa destructor; American foulbrood