Volnočasové aktivity adolescentů na domově mládeže jako prevence sociálně patologických jevů - Hamhalterová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem bakalářské práce je problematika využívání volného času adolescentů ubytovaných v domově mládeže. Cílem bakalářské práce je zmapovat, jak dospívající tráví volný čas, čím nebo kým jsou ovlivňováni, jaké aktivity preferují. Také zjistit, zda jsou volnočasové aktivity v domově mládeže dostačující a jakým způsobem mohou ve svém důsledku ovlivnit postoje a chování adolescentů. Práce je rozdělena do dvou částí. V teoretické části jsou definovány a popsány základní oblasti tématu - specifika období adolescence, vymezení pojmu volný čas, význam institucionálního působení rodiny, školy, mimoškolních zařízení s důrazem na domov mládeže a jeho výchovnou roli. V souladu s cílem bakalářské práce byl použit kvalitativní výzkumný přístup, hlavní výzkumnou metodou byl zvolen polostrukturovaný rozhovor s adolescenty ubytovanými na domově mládeže a s vedoucí vychovatelkou DM.
Leisure activities of adolescents youth home as a prevention of socially pathological phenomena
Keywords: volný čas; adolescence; volnočasové aktivity; domov mládeže; leisure time; adolescence; leisure activities; youth home