SOCIALIZACE JEDINCE S PORUCHAMI CHOVÁNÍ - PROGRAM "BOROUK" - Nápravníková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Socializace jedince s poruchami chování - program ,,Borouk'' Diplomová práce Cílem práce bylo zmapování situace klientů s poruchami chování, kteří jsou propuštěni z ústavní/ochranné výchovy ve Výchovném ústavu a školní jídelně Husův domov ve Dvoře Králové nad Labem a zhodnocení socializačního programu ''Borouk''. V praktické části diplomové práce autorka zvolila kvantitativní výzkum, analyzovala data klientů propuštěných v době od roku 2001 do roku 2005. Program ''Borouk'' je hodnocen na základě údajů o resocializaci klientů. Do textu je vložena případová studie. V závěrečném shrnutí je program ''Borouk'' hodnocen jako vhodný program pro klienty s poruchami chování, který pomáhá jejich socializaci. Výsledky práce dokazují, že u souboru zkoumaných klientů došlo ke zlepšení v řadě oblastí života. Přesto pro jejich vhodné začlenění, a s tím související eliminaci negativních společenských jevů, je třeba klientům s poruchami chování poskytovat celoživotní asistenci a podporu. Vedoucí diplomové práce: Autor diplomové práce: Jiří Hartl, M. A. Bc. Lenka Nápravníková
ACCULTURATION OF INDIVIDUAL WITH BEHAVIOUR DISORDER - PROGRAMME "BOROUK"
Keywords: Husův domov; klient; následná péče; poruchy chování; program{\clqq}Borouk``; socializace; terapeutické techniky; ústavní/ochranná ýchova; Husův domov; client; subsequent care; behavioural disorder; programme {\clqq}Borouk``; socialization; therapeutic techniques; hospital/protective training