Rozpočtové určení daní a obecní rozpočty - Rozboudová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá novelizací zákona o rozpočtovém určení daní (RUD), která nabyla účinnosti 1. ledna 2013. Cílem je zhodnocení vlivu změn na daňové příjmy obcí vybraného regionu (Jihočeský kraj) v kontextu jejich hospodaření a disparit. V teoretické části je definován pojem veřejné správy, veřejných financí a fiskálního federalismu. Dále je popsán rozpočet obce, proces jeho tvorby a členění na jednotlivé části. Zmíněno je i samotné rozpočtové určení daní, podstata jeho fungování a vývoj od počátku jeho vzniku. Konkretizována je aktuální novela zákona o RUD, kdy jsou popsány jednotlivé zásadní změny oproti roku 2012. Praktická část se zaměřuje na analýzu daňových příjmů obcí vybraného regionu v letech 2003 - 2013, během nichž RUD prošlo několika změnami. Pro zhodnocení aktuální úpravy RUD jsou porovnány daňové příjmy obcí v letech 2012 a 2013.
Budgetary determination of taxes and municipary budgets
Keywords: veřejné finance; obec; obecní rozpočet; rozpočtové určení daní; daňové příjmy; public finance; municipality; municipary budget; budgetary determination of taxes; tax revenues