Ikonografická výzdoba Portmonea v Litomyšli v kontextu Váchalovy symbolické tvorby - Michalinová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je věnovaná ikonografickému popisu a analýze Portmonea situovaného v Litomyšli. Na výzdobu současného muzea Josefa Váchala a rozklíčování symbolů užitých v tomto domě navazuje rozbor autorovy další tvorby a ukotvení umělce v historickém kontextu jeho doby. Klíčový je v této bakalářské práci právě výzkum nástěnných maleb v Portmoneu, které za užití komparativní metody dávám do souvislostí s Váchalovou celkovou tvorbou. Dešifrování skrytých symbolů a hledání podobných námětů a jejich následná analýza představuje významnou část této práce. Dále se mimo Litomyšl práce zaobírá komplikovanou osobností Josefa Váchala, jeho životem, tvorbou a východisky, personou vášnivého sběratele Josefa Portmana a jejich vzájemným vztahem oscilujícím mezi přátelstvím a nepochopením. Práce se zabývá konkrétně Váchalovými díly napříč uměleckým spektrem, v nichž je obsažena mystická a spirituální tématika, jež se propisuje celou jeho bohatou tvorbou a stává se společným rysem spojujícím jeho dílo.
Iconographic decoration of the Portmoneum in Litomyšl in context of Váchal's symbolic work
Keywords: Portmoneum; Josef Váchal; Josef Portman; Litomyšl; symbol; nástěnná malba; kontext; Portmoneum; Josef Váchal; Josef Portman; Litomyšl; symbol; mural; context