Volný čas rodičů dětí s těžkým kombinovaným postižením - Friš, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá specifickými aspekty trávení volného času u rodičů dětí s těžkým kombinovaným postižením. Výzkumu se zúčastnilo 6 matek dětí s těžkým kombinovaným postižením. Ukázalo se, že tyto matky volný čas nemají nebo ho mohou realizovat pouze v minimální míře. Pokud využijí podpory členů nejbližší rodiny nebo služeb denního stacionáře, ve kterém jejich děti chodí do školy, mohou se po domácích pracích nebo věnování se druhému dítěti, zaměřit samy na sebe. V té chvíli některé rekreačně sportují, věnují se výtvarným technikám nebo naplňují potřebu spánku. Matky jako největší překážku pro realizaci volného času uvádí úplnou absenci terénních ambulantních, případně i pobytových odlehčovacích sociálních služeb.
Leisure time of parents of children with severe disability and multiple handicap
Keywords: Volný čas; rodina; rodičovství; dítě; zdravotní postižení; kombinované postižení; neformální pečovatelé.; Leisure; Family; Parenting; Child; disability; multiple handicap; family carers.