Využití morforegulátorů u ozimé pšenice - Hruška, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce bylo posoudit vliv morforegulátorů na výnosové prvky a celkový výnos zrna. Pokus byl uskutečněn v roce 2021 a obsahoval 5 jednotlivých variant po 3 opakováních. Jedna z variant byla kontrolní a neproběhla u ní žádná aplikace regulátorů růstu. U ostatních variant byly měněny účinné látky chlor-mequat chloride, mepiquat chloride, prohexadione, trinexapac ethyl a ethephon. Také počty aplikací byly rozdílné, kdy u variant 2 a 5 proběhla regulace třikrát, varianty 3 a 4 byly regulovány pouze dvakrát. Pokus byl realizován na farmě pana Hrušky v obci Želetava nacházející se v kraji Vysočina. Z výsledků vyplynulo, že regulace růstu rostlin nemusí být vždy přínosná. V některých obdobích je spíše škodlivá. Nejdůležitější parametr - výnos zrna - byl nejvyšší u kontrolní varianty. Výnos zrna se pohyboval mezi 8,80 t.ha-1 a 9,94 t.ha-1. Nejnižšího výnosu dosáhly nejintenzivněji regulované varianty 2 a 5. Regulátory růstu měly také vliv na počty rostlin, počty odnoží, jakostní parametry zrna a samozřejmě i na výšku rostlin, u které morforegulátory způsobily značné rozdíly.
The morforegulators use at the winter wheat
Keywords: pšenice ozimá; morforegulátory; výška rostlin; výnos zrna; winter wheat; morphoregulators; plant height; grain yield