Zásahové jednotky služby pořádkové policie České Republiky - Fišer, Roman (Jihočeská univerzita, 2010)
Zásahové jednotky služby pořádkové policie jsou speciální útvary Policie České republiky, které jsou organizačně začleněné u krajských ředitelství policie a u Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy. Jedná se o útvary, jejichž charakter činnosti vychází především ze zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a dalších interních aktů řízení. Tyto jednotky byly zřízeny a fungují jako speciální prostředek policie v boji proti nebezpečným ozbrojeným pachatelům zvlášť závažné úmyslné trestné činnosti, organizované trestné činnosti a proti pachatelům hromadného narušení veřejného pořádku a v neposlední řadě proti osobám ohrožujícím bezpečnost osob a majetku. Vzhledem k silám a prostředkům, kterými tyto jednotky disponují, plní ještě další úkoly, které z povahy věci nemůže plnit žádný jiný útvar policie a pokud ano, tak se značným úsilím nebo rizikem, které plyne z nebezpečnosti takových to pachatelů. Za dobu svého působení u Policie České republiky si zásahové jednotky vydobyly takové postavení, že dnes si jen těžko kdo umí představit fungující policejní sbor bez těchto policejních útvarů. To samozřejmě platí i do budoucna, kdy zásahové jednotky budou hrát nezastupitelnou roli v boji s trestnou činností a ochranou společnosti před pachateli závažné trestné činnosti.
Intervention units of Czech public police forces