Vedení účetnictví v příspěvkové organizaci - Nováková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce na téma Vedení účetnictví v příspěvkové organizaci se zabývá problematikou jednotlivých skupin účetnictví příspěvkových organizací. Příspěvková organizace je zakládána zřizovatelem za účelem poskytnutí statků v takových oblastech, které nejsou pro podnikatelský sektor příliš atraktivní, neboť v těchto oblastech nedochází k ziskům, nebo jen minimálním z vedlejší činnosti. Mezi hlavní oblasti patří školství, zdravotnictví, zájmové svazy a další obecně prospěšná sdružení. První část je věnována teorii příspěvkových organizací a jejich účetnictví a financování. Teoretická část se věnuje nákladům, výnosům, dlouhodobým a krátkodobým aktivům, účetním výkazům, dotacím a transferům. Praktická část bakalářské práce zobrazuje zpracování a popis dlouhodobého a krátkodobého majetku, zúčtovacích vztahů, fondů, nákladů a výnosů ze závěrkových výkazů pro rok 2015. Dále jsou v praktické části uvedeny příklady využití účetnictví ke zkvalitnění řízení.
Accounting non-profit organization
Keywords: neziskové organizace; zhodnocení ekonomiky; účetnictví ve specifických organozacích; non-profit organization; evaluation of economy; accounting in specific organization