Problém zadlužování domácností v české ekonomice (pokus o komparaci se situací ve Švédsku) - Kubálek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2009)
Podstatou mé práce je seznámit čtenáře s hlavními ekonomickými a sociálními trendy společnosti, týkající se problematiky zadlužování českých domácností. Práci jsem pojal formou informativně edukační a snažím se čtenáře zasvětit do tajů, které skrývá svět dluhů. Po úvodních slovech a partii věnované obecnému zasvěcení do problematiky, bude čtenář vystaven faktografické části, která zmapuje určité odvětví ekonomiky českých domácností a demonstruje současnou situaci na datech posvěcených Českým statistickým úřadem. Konkrétní pohled je zaměřen i na strukturu dluhů, s rozborem nejčastějších forem zadlužování se, prověřených trhem. Jelikož nelze vyvozovat jakékoli závěry na základě určitých skutečností, které jsou pozorovány na úzkém globálním profilu naší populace, následuje část globálně srovnávací a komparativní. Včetně lokálních srovnání s vybranými zeměmi, tedy sousedním Slovenskem a dlouholetým trendem vyspělého Švédska. Záměrem práce je nalézt východisko z nastalé situace a predikce budoucích možností, založených výhradně na základě mnou sestavené hypotézy a prognózy vývoje.
The problem of indebtedness of households in the Czech economy (attempted comparison with the situation in Sweden)