Etologická studie zaměřená na srovnání chování lišky obecné (Vulpes vulpes) a lišky korzaka (Vulpes corsac) v zoo Hluboká - Smoleňová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce byla etologická studie porovnání chování lišky korsak (Vulpes corsac) a lišky obecné (Vulpes vulpes) prováděná v zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou. Pro zpracování byla použita metoda přímého pozorování s částečným využitím fotopastí. Pozorování obou skupin lišek probíhalo po dobu osmi měsíců v dopoledních i odpoledních hodinách a etologické snímky byly vyhodnoceny pro každého jedince zvlášť, avšak s výjimkou záznamů z fotopastí, které byly hodnoceny pro celou skupinu u obou druhů lišek. Z pozorování bylo zjištěno, že lišky korsak trávily nejvíce času viditelným odpočinkem a pohybem po výběhu, zatímco lišky obecné trávily, z důvodu velké plachosti, nejvíce času v noře. Lišky obecné byly nejaktivnější v nočních a brzkých ranních hodinách, lišky korsak nejvíce projevovaly svou aktivitu v ranních a dopoledních hodinách. Pro úspěšný chov lišek korsak v zoo by mělo být zváženo rozdělení skupiny, z důvodu usmrcování mláďat samicemi a agresi samice Marfuši proti samici Nastěnce.
The ethology study focused on the comparison of the behavior of Red Fox (Vulpes vulpes) and Corsac Fox (Vulpes corsac) in zoo Hluboká
Keywords: Vulpes corsac; Vulpes vulpes; etologie; plachost; rozdělení; Vulpes corsac; Vulpes vulpes; ethology; shyness; separation