Vnímání role zeleně v různých velikostech obcí - Slipková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce s názvem "Vnímání role zeleně v různých velikostech obcí" se zabývá různými druhy a typy zeleně ve městech, na vesnici i ve volné krajině. V úvodní části definuje pojem zeleň. Dále popisuje její základní funkce a vlastnosti, které zlepšují životní prostředí a pozitivně působí na zdraví člověka. V dalších kapitolách líčí roli zeleně v odlišně velikých obcích a reflektuje, jak ji lidé vnímají, a jak ovlivňuje pocity lidí na odlišných místech. Cílem práce je zmapovat a inventarizovat druhy i množství zeleně v obci Hůrky a Lišov. Kromě mapování bylo provedeno také dotazníkové šetření a následná analýza získaných dat. Závěrečná kapitola je věnována vyhodnocení provedeného šetření.
Perception of the role of green in different sizes of municipalities
Keywords: městská zeleň; stromy; funkce zeleně; vnímání a vlastnosti zeleně; urban nature; trees; function of green; percepce and properties of green