Vyhodnocení ukazatelů užitkovosti a dlouhověkosti u stáda dojnic červeného holštýnského skotu - Vondra, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy na mléčnou užitkovost, plodnost a dlouhověkost u stáda dojnic RED holštýnského skotu. Data pro zpracování diplomové práce byla shromažďována od dojnic, které ukončily laktaci v období od 1. října 2012 do 30. září 2013, tedy za uplynulý kontrolní rok. Ze sestav byly vybrány údaje o pořadí laktace, genotypu, mléčné užitkovosti, mezidobí, servis periodě, důvodu vyřazení, dnech laktace a věku při 1.otelení pro každou dojnici zvlášť. Do sledování tak bylo zařazeno celkem 274 dojnic červenostrakatého holštýnského skotu (RED), s genotypy R1 (R88 % a více), R2 (R76 % - 87 %) a R3 (R51 % - 75%). Byly zjištěny statisticky významné rozdíly (P<0,05) mléčné užitkovosti dojnic s genotypem R3, rozdělené dle pořadí laktace. Kdy na třetí laktaci měly nejvyšší užitkovost, a to 8 520 kg mléka. V diplomové práci byl zjištěn vztah mezi věkem při prvním otelení a celoživotní užitkovostí (rxy=-0,21). Vztah mezi věkem při prvním otelení a věkem při vyřazení nebyl prokázán. Další rozdíly nebyly statisticky významné (P>0,05). Nejvyšší užitkovosti dojnice ve sledovaném souboru dosáhly na druhé laktaci (7 571 kg mléka). Průměrná doba inseminačního intervalu byla 71 dní, nejlepší servis periodu dosahovaly dojnice na třetí a vyšší laktaci (107 dní). Průměrná délka mezidobí u sledovaného stáda dojnic nepřesáhla hranici 400 dnů. Nejkratšího věku při prvním otelení dosáhly dojnice s genotypem R1 a R2 (777 dní). Dlouhověkost u vyřazených dojnic činila 2,8 laktace.
Evaluation of indicators of performance and longevity in dairy herd of red Holstein cattle
Keywords: Holštýn; Mléčná užitkovost; plodnost; dlouhověkost; Holstein; Milk production; Fertility; Longevity