Politický extremismus v obci, regionu - Dvořáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Teoretická část bakalářské práce je koncipována do jednotlivých kapitol, které vymezují základní terminologii související s tématem politického extremismu. Zejména se zaměřuje na pojmy extremismus, radikalismus a anticikanismus. Vymezeny jsou i pojmy politický extremismus, pravicový a levicový politický extremismus, krajní pravice a krajní levice, legální a ilegální politické strany a politická hnutí v České republice a na právní ochranu proti extremismu. Praktická část bakalářské práce se zaměřuje na socioekonomickou charakteristiku regionu Šluknovsko, město Varnsdorf. Analyzovány jsou jednotlivé faktory, které přispívají k rozvoji politického extremismu v regionu. Jedná se o faktor nezaměstnanosti, kriminality, etnického složení obyvatelstva a sociálně vyloučených lokalit. Součástí praktické části bakalářské práce je dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda jsou obyvatelé města Varnsdorf spokojeni se životem v oblasti Šluknovsko. Také zda pociťují přítomnost politického extremismu v oblasti. Dotazník je na závěr vyhodnocen.
Political extremism in the town, the region
Keywords: politický extremismus; extremismus; radikalismus; anticikanismus; Šluknovsko; political extremism; extremism; radicalism; anti-gypsyism; Šluknovsko