Poslední lancknecht a faccioso (Reflexe Španělska během první karlistické války v cestovním deníku Bedřicha ze Schwanzenbergu) - Járová, Eva (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce podává analýzu cestovního deníku Bedřicha ze Schwarzenbergu, přezdívaného Poslední lancknecht, který se v roce 1838 zúčastnil první karlistické války ve Španělsku. Je tak především příspěvkem k dějinám mentalit ve třicátých letech devatenáctého století. V první část práce je věnována dobrodružnému životu Posledního lancknechta, dále popisu politické, hospodářské situace a karlistickým válkám na Iberském poloostrově a Lancknechtově osobité reflexi první karlistické války. Další část práce je zaměřena na účast evropských dobrovolníků, především německých a rakouských důstojníků Felixe Lichnowského, barona Wilhelma von Rahdena, Adolfa Loninga a Augusta Karla von Goebena v karlistické armádě a na komparaci jejich zajímavých svědectví o Španělsku se vzpomínkami Posledního lancknechta.
Last Lancknecht and faccioso (Reflection of Spain during the First Carlist War in the travel diary by Bedřich zu Schwanzenberg)
Keywords: Poslední lancknecht; první karlistická válka; cestovní deník; Last Lancknecht; the First Carlist War; travel diary