Střevní paraziti koz ve vybraném chovu - Vaněčková, Michala (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem diplomové práce bylo objektivně zhodnotit výskyt střevních parazitů ve vybraném chovu koz. K výzkumu byl vybrán soukromý podnik chovu koz zabývající se hlavně produkcí mléka. Praktický výzkum probíhal od roku 2009 do roku 2010. V této době byly odebírány vzorky výkalů ke zjištění výskytu parazitů. Při rozboru vzorků byli nalezeni následující paraziti: Trichuris ovis, paraziti řádu Strongylida, Fasciola hepatica, Dicrocellium lanceatum a kokcidie. Celková prevalence parazitů byla zjištěna značná, a to 85 % pozitivních vzorků. Nejčastěji identifikovanými parazity byli helminti řádu Strongylida s prevalencí 41,46 %, což odpovídá 199 případům z celkového počtu 480. Nejvyšší prevalence všech zjištěných parazitů byla v letním období roku 2009, následně na jaře roku 2010.
Gut parasites of goats on a chosen farm
Keywords: Parazit; Pastva; Prevalence; Kokcidie; Parasites; Pasture; Prevalence; Coccidia