Informovanost pacientů před endoskopickým vyšetřením - Bernátová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Informovanost pacientů před endoskopickým vyšetřením Tématem bakalářské práce byla informovanost pacientů před endoskopickým vyšetřením. V teoretické části se zabývala problematikou informovanosti a přípravou na endoskopická vyšetření. Informovanost je obecně široké téma, o kterém lze diskutovat jak v odborných kruzích, tak i v laické veřejnosti. Protože v dnešní době je pacient aktivním článkem léčebného procesu, nabývá jeho informovanost důležitého významu. Práce se snažila přiblížit endoskopické metody, zmapovat přípravu na jednotlivá endoskopická vyšetření a zdůraznit důležitost informací a komunikačních schopností při poskytování těchto informací. Byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit informovanost pacientů před endoskopickým vyšetřením, druhým cílem bylo zjistit, jakou formou jsou pacienti před endoskopickým vyšetřením informováni. V praktické části byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza se opírá o předpoklad dostatečné informovanosti pacientů a byla formulována, že " Pacienti jsou před endoskopickým vyšetřením dostatečně informováni." Druhá hypotéza pak vycházela z následovně formulovaného předpokladu, že " Nejčastější metodou informovanosti před endoskopickým vyšetřením je ústní forma." Ke zjištění skutečného stavu byla použita kvantitativní metoda technikou anonymního dotazníku. Byl použit jeden druh dotazníku, který obsahoval 25 otázek. Otázky byly uzavřené, polootevřené a jedna otevřená. Úvodní otázky měly informační charakter, další byly zaměřeny na informovanost před endoskopickým vyšetřením a na metody, kterými byly informace podány. Rozdáno bylo celkem sto dotazníků na vybraných odděleních v Nemocnici Tábor, a. s. Výzkumný souhrn tvořili pacienti na chirurgickém, interním a gynekologickém oddělení. Výsledky byly zpracovány do grafů vyjadřujících procentuální rozložení odpovědí respondentů. Diskuse byla hodnocena a srovnávána společně s odbornou literaturou. V závěru práce byly uvedeny výsledky sumarizace práce, potvrzené nebo nepotvrzené hypotézy a možné návrhy, které mohou vést vedoucí pracovníky k zamyšlení, jakou cestou by se mohla v budoucnu zlepšit informovanost pacientů před endoskopickým vyšetřením.
Patients awareness before endoscopic examination
Keywords: Endoskopie; gastroskopie; informovanost; koloskopie; komunikace; laparoskopie; rektoskopie; Endoscopy; gastroscopy; awareness; coloscopy; communication; laparoscopy; rectoscopy