Práce v minulosti a dnes jako zdroj etických pravidel - Bednarčíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce přibližuje práci a její okolnosti v etické dimenzi. Objasňuje, že práce patří k nejvýznamnějším životním hodnotám a obsahuje rovinu individuální i společenskou. Upřesňuje některé důležité pojmy. Pohlíží do historie vývoje společnosti a kromě jiného upřesňuje roli dělby práce v jednotlivých vývojových fázích. Nastiňuje její vliv na rozvoj morálky člověka a etických pravidel ve společnosti. Charakterizuje soudobou společnost, změny ve světě práce a prostřednictvím sekundární analýzy dat popisuje hodnotu práce v České republice. Naznačuje okolnosti budoucího vývoje, které se týkají práce jako fenoménu, který zcela jistě nevyčerpal svůj etický potenciál.
Work in the Past and Today as Source of Ethic Rules
Keywords: Práce; placené zaměstnání; trh práce; dělba práce; společnost; etika; morálka.; Work; occupation; labour market; division of work; society; ethics; morality.