VLIV POTRAVY NA ÚSPĚŠNOST ROZMNOŽOVÁNÍ ZRNOKAZE SKVRNITÉHO - Kotrlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo zjistit, zda má druh fazole a teplota chovu vliv na počet vylíhlých Callosobruchus maculatus, dále stanovit počet dospělých jedinců, kteří jsou schopni se vylíhnout z jednoho kusu fazole. Stanovit, ze kterého druhu fazole se vylíhne nejvíce jedinců a za jaké teploty, a který druh fazole je nejvhodnější do podmínek teplot 20°C a 30°C. Callosobruchus maculatus byl vybrán pro experiment, protože jeho chov je jednoduchý i při pokojové teplotě, vývoj trvá 3 až 6 týdnů. Pro tvorbu násady byly vybrány 3 druhy fazolí. (Černé oko, Mungo, Adzuki). Z vyhodnocených dat bylo potvrzeno, že vyšší teplota v chovu pozitivně ovlivňuje počet vylíhlých jedinců u všech druhů fazolí. Druh fazole Černé oko při 30°C v chovu má nejvyšší průměrnou produkci na kus fazole. Nejnižší produkce je naopak u druhu Adzuki při 20°C. Výsledky této práce by mohly být nápomocné pro chovatele krmného hmyzu, kteří jsou zvyklí chovat Callosbruchus maculatus ve směsi výše zmiňovaných druhů fazolí. Literární přehled krmného hmyzu je komplexním souborem nejčastějších chovaných druhů, který by mohl být základním zdrojem informací o chovu a rozmnožování krmného hmyzu.
Effect of food on breeding success of bean beetle Callosobruchus maculatus.
Keywords: chov; fazole; krmný hmyz; zrnokaz; skvrnitý; Callosobruchus maculatus; breeding; bean; feeding insects; cowpea weevil; Callosobruchus maculatus